Harriet Bergman

“Door middel van Taal, kunst, onderzoek en acties die onze blik op dingen veranderen, en die soms ook machtsverhoudingen zelf veranderen, probeer ik de wereld leefbaar achter te laten en ondertussen gelukkig te zijn samen met anderen.”

Harriet Bergman, Onderzoeker Universiteit Antwerpen & Denker over dingen, Schrijver
Ik heb gemerkt dat ik een stuk beter met de angst en het verdriet over klimaatontwrichting omga als ik samen met anderen mijn best doe de wereld net iets minder hard naar de klote te laten gaan. Ik heb alle privileges die het mogelijk maken in opstand te komen, ik ben wit, gezond, woon in het westen, en heb een liefdevolle omgeving en familie. Dat maakt dat ik in een bevoorrechte positie ben om in actie te komen! En omdat de mensen die ik tegenkom bij dat soort acties me telkens opnieuw inspireren, blijf ik dat doen.
Ik promoveer aan de Universiteit Antwerpen. Hoe komt het dat we zo weinig actie ondernemen tegen klimaatonrechtvaardigheid? Ik kijk of inzichten uit de feministische filosofie en critical race theorie hier iets over kunnen zeggen. Wat verklaren concepten als privilege, gewoontes en onwetendheid over het uitblijven van een adequate respons? Sommige bespiegelingen deel ik op mijn site.

 

Verder ben ik ook betrokken bij Stroomversnellers en Tractie, twee clubs die trainingen en vorming geven aan activisten en andere wereldverbeteraars. Ook ben ik betrokken bij actiegroepen Code Rood en Fossil Free Culture NL