ACTIE SHELL MUST FALL: TEGELWIPPEN @SHELL HQ

Op 18mei is de sloop van Shells hoofdkantoor alvast begonnen tijdens hun aandeelhoudersvergadering. De bouwvakkers van Beton BV maken plaats voor het Internationaal Tribunaal voor Klimaatmisdaad en een Museum voor Klimaatrechtvaardigheid. Zeker een passende zet van Den Haag, stad van Vrede en Rechtvaardigheid, die in 2030 een klimaatneutrale stad wenst te zijn. De buurt is ingelicht door 1200 folders te verspreiden, met daarin de plannen. Je Moeder was erbij om daarbovenop samen met ASEED een kastanjebos aan te leggen en alvast te beginnen met de groene wederopbouw.

EISEN
Dit alles voor een duurzame en rechtvaardige energietransitie die er volgens actiecoalitie ShellMustFall zo uit ziet: Shell wordt ontmandeld, Shell medewerkers krijgen groene vervangende banen, reparaties worden uitgevoerd op getroffen gemeenschappen en eco-systemen, én een democratisch energie systeem wordt in gang gezet. Kan gewoon.

WE DOEN HET ZELF
Het was Je Moeder een eer om de val van Shell in gang te helpen zetten, samen met verschillende groepen die zich wereldwijd actief inzetten om het tij zo spoedig mogelijk te keren.
Shell’s CEO Ben van Beurden zegt het al: “Ik pomp alles op wat ik kan oppompen om aan de vraag te voldoen”. Daarom, Shell, nemen wij de touwtjes in handen.

ZAAD IS DE TOEKOMST
Tegelswippen is helemaal een ding tegenwoordig. En waar kan dat nou beter dan bij Shells hoofdkantoor? Dé plek die staat voor dood&verderf kan namelijk wel wat leven gebruiken.
Bewapend met een biodivers scala aan zaad, planten en bomen stond ze samen met ASEED.europe (Action for Solidarity Environment Equality and Diversity) klaar voor dat wat ná de sloop komt: Opbouw, regeneratie en transformatie. Precies wat nodig is in deze ecologische crisis.

Daarom werd alvast een heus kastanjebos aangelegd voor de ingang, en tegels gewipt om plaats te maken voor een nieuw regeneratief systeem. De brokstukken van stukgeslagen Shell werden verspreid over de vers aangelegde tuinen om zo als bodemverrijking – en dus nieuw leven- te dienen.

Alleen zo krijgt het leven op aarde nog een kans: Met voedselbossen, bio-diversiteit, circulariteit, gezonde bodem, schoon water, nieuwe machtstructuren en omgangsvormen met mens en dier.
Daar past een megalomaan olieconcern niet tussen. Ook Shell speelt een grote rol in het huidige landbouwsysteem: van fossiel gas is de grondstof voor stikstof kunstmest; een totaal niet-circulaire praktijk wat snel verleden moet worden.

Daarom: ShellMustFall! Benieuwd hoe de wereld eruit kan zien ná Shell: FutureBeyondShell

Deze actie was een samenwerking van CodeRood, ExtinctionRebellionNL, ASEED.Europe, en Je Moeder.

Foto’s gemaakt door Annelien Nijland, Alex Blau en Je Moeder

#WreckingBall #ShellAGM2021 #klimaatrechtvaardigheid #Shellmustfall #kangewoon #FuturebeyondShell #Shellknew #stopmetpompen
#MaketheFuture #DismantleShell #Justtransition #JusttransitionNOW #shell #FossilCriminals #StopEcocide #Climatecase #Klimaatzaak #RoyalDutchShell #fairfuture #FossilFree
#climateaction #ClimateJustice #artivism #IbelieveThatWeWillWin